Prokurátora z Trenčína oslobodili spod obžaloby z korupcie

22.04.2013 Pezinok

Bratislava/Pezinok 22. apríla (TASR) - Bývalý okresný prokurátor v Trenčíne Dušan K., ktorého obvinili z prijatia úplatku 150.000 korún (necelých 5000 eur), je nevinný. Vyhlásil to dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Súd oslobodil spod obžaloby aj ďalších troch mužov obvinených v tomto prípade. TASR o tom informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Súd oslobodil obžalovaných, pretože podľa neho nebolo dokázané, že skutok, za ktorý boli stíhaní, sa naozaj stal. Dozorujúci prokurátor sa voči verdiktu súdu odvolal.

Prokurátor Dušan K. podľa obžaloby dostal úplatok za to, že v rozpore so zákonom mal zmeniť kvalifikáciu pri trestnom stíhaní v prípade, ktorý dozoroval, a mal sa tiež postarať o zníženie spôsobenej škody. Obvinení by tým pádom dostali nižší trest. Dušan K. pred súdom vinu odmietol a tvrdil, že žiadny úplatok nežiadal ani neprijal. Pred súdom okrem stáli aj ďalší traja obvinení. Vladimír E. mal byť stíhaný za podvod v prípade, ktorý Dušan K. dozoroval a prokurátora mal podplatiť. Dušan Č. a Dušan M. mali odovzdanie úplatku sprostredkovať.

Obvinený podnikateľ Vladimír E. pred súdom povedal, že celá kauza vznikla po jeho telefonáte s mužom, od ktorého si požičal 250.000 korún. Keďže tento muž, ktorý mal údajne blízko k zločineckej skupine sýkorovci, žiadal vrátiť peniaze, no Vladimír E. ich nemal, rozhodol sa podľa vlastných slov klamať. "My sme mali podpísanú zmluvu, že som mu bol dlžný peniaze a snažil som sa to nejako oddialiť. Raz som mu tvrdil, že mu vrátim peniaze z predaja pozemku, potom, keď otec predá dom a v podstate som sa ho snažil klamať a naťahovať," povedal obvinený s tým, že jeho veriteľ sa mu vyhrážal, a preto sa bál o život. "Mal som z neho strach, a tak som mu povedal, že som 150.000 odniesol," obhajoval sa Vladimír E. Aj ďalší dvaja obvinení pred súdom odmietli, že by sprostredkovávali úplatok pre prokurátora. Celý prípad sa mal odohrať v rokoch 2008 až 2010. Obvinení strávili istý čas aj vo vyšetrovacej väzbe, v súčasnosti sú všetci na slobode.

V posledných rokoch čelilo policajnému stíhaniu minimálne sedem prokurátorov, vrátane Dušana K. Všetkých stíhali za korupciu.
 

Vyberte región